Vad är voltige?

Voltige är en av våra ridsportsgrenar inom Ridsportförbundet. Voltigens historia går tillbaka till Grekerna och Romarnas storhetstid och i Sverige säger man att voltigen föddes inom kavalleriet. Voltige är som en tävlingsgren relativt ny trots att man redan 1920 på OS i Antwerpen tävlade i ”Artistic riding”.

 

Voltige kan enkelt beskrivas som artistiska, teatraliska, gymnastiska och/eller dansanta rörelser på hästryggen. Du kan tävla i lag, par eller individuellt från att du fyllt 8 år och du bedöms på en skala från 1–10 i balans, flexibilitet, smidighet samt styrka.


Voltigören, hästen och linföraren tävlar ihop och bedöms som ett team där kommunikationen dem emellan är en viktig grundsten. Hästen går på en rund volt (cirkel) som är ca 15 m i diameter, där linföraren står i mitten. Du kan träna i alla gångarter men på tävling är det galopp (eller skritt för nybörjare) som gäller och hästen går i vänster varv. Hästen bedöms bland annat på taktfasthet, lyhördhet och schwung i galoppen.

I ett lag är man sex personer och tävlar i två omgångar, först ett obligatoriskt program (grund) och sedan ett fritt program (kür). Som individuell senior tävlar du i tre omgångar: grund, kür och teknisk kür, som kan beskrivas som ett fritt program med vissa obligatoriska tekniska övningar. Man kan även tävla i par (Pas-de-deux) och där gör man bara kür. Du delas in i olika klasser beroende på ålder och svårighetsgrad. Voltige är den enda grenen i ridsporten där män och kvinnor tävlar separat individuell klass. Däremot tävlar man emot varandra i lagklassen. Voltige har ingen övre åldersgräns men du måste ha fyllt 8 år.